vineri, 6 aprilie 2012

Semnificatia culorilor

Fiecare culoare este magica; culorile dinamizeaza viata si o fac mai frumoasa dar ne incanta si ochiul. Paleta cromatica este destul de larga, insa voi analiza aici doar principalele culori si cele mai utilizate pentru fiecare personalitate in parte.

Culoarea rosu: este o culoare puternica care poate sugera fie viata, fie dragostea sau pasiunea. Rosu are un efect stimulator, energizant si tonic general. Este o culoare specifica tipologiei active, psihomotoare, intelectuala si dornica de actiune.
Rosu simbolizeaza foc, energie, entuziasm si agresiune. Mareste presiunea sangelui si motiveaza psihic. Incaparile unde predomina culoare rosu ca si culoare principala, devin agresive si denajeaza ochiul. Rosu strident poate afecta ritmurile cardiace, iar barurile si casinourile unde predomina aceasta culoare in mod sporadic merg pe atemporalitate. Rosu este intalnit si la restaurante pentru a spori pofta de mancare.
Portocaliu sau orange: este culoarea fericirii; este o culoare optimista si creativa. Da senzatia de apropiere, caldura si incita la comunicare.
Galbenul: Galbenul este o culoare destul de stridenta; este culoarea geloziei iar in multe religii ea este asimilata cu supranaturalul. Galbenul ajuta la sporirea efortului de a lua decizii venite din exterior, relaxeaza si calmeaza sistemul nervos.
Galbenul este caracteristic tipului activ, expansiv. Cea mai buna tonalitate de galben este insa cea pala.
Verdele: este culoarea sperantei si a echilibrului interior. Verdele este caracteristic tipului pasiv, defensiv cu orientare in idei de afaceri, deci culoarea castigului. Verdele inspira siguranta, meditatie si relaxare vie. Verdele faciliteaza deconectarea nervoasa si elibereaza tensiunea si stresul acumulat.
Poate fi si o culoare a initiativei atunci cand trebuie luata o decizie.
Albastrul: este culoarea intelectului si a mentalului superior. Este o culoare rece dar si linistitoare. Este specifica celui ce "lupta cu focul", albastrul fiind uneori specific apei. Este opusul tipologiei persoanelor de foc; se adapteaza cu greu situatiilor stresante, agitate. Este caracteristica, de asemenea tipului pasiv, meditativ, calm, personalitatii dornice de cunoastere.
Violet/Mov: este culoarea spiritualitatii, culoarea pasiunilor tari si a emotiilor, dar si romantismului. Inevitabil cand alegem mov ne alegem personalitatea. Psihologic, movul este melancolic, trist si depresiv. In acelasi timp, violetul are valente tarapeutice si vindecatoare. Este culoarea spirituala si specifica tipului preocupat de iluminarea spirituala. Sugereaza de asemenea luxul si bunastarea.
Culoarea roz: este specifica celor indragostiti, are o nota puternic afectiva si romantica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu